Cum alegi un termostat ambient 

termostat ambient pentru locuință

Cum alegi un termostat ambient pentru locuință

Pentru un confort sporit în locuință ai nevoie de un sistem de încălzire foarte eficient. Un sistem de încălzire eficient oferă multiple avantaje. În componența unui sistem de încălzire eficient intră și termostatul pentru centrală și termostatele pentru calorifer. Un termostat te ajută ca la schimbările bruște de temperatură să nu ai disconfort termic în locuință.

Cu ajutorul unui termostat ambient pentru cameră vei avea certitudinea că temperatura din locuință va rămâne constantă indiferent de schimbările de temperatură de afară, din sezonul rece. Iată deci cum alegi un termostat pentru cameră  pentru un confort termic sporit la tine acasă.

Cum funcționează un termostat ambient pentru locuință

Termostat ambient pentru locuință este un dispozitiv care te ajută să menții o temperatură constantă în locuință. Acesta este legat la centrala termică și funcționează ca un întrerupător. El va porni și va opri centrala atunci când este nevoie, deci, când temperatura din cameră este mai mică sau mai mare decât temperatura setată de tine.

Unele termostate pentru cameră permit setarea temperaturii din locuință pe diferite intervale de timp și pe diferite zile. Atunci când nu este nimeni acasă se poate seta o temperatură mai mică, înainte de a ajunge acasă se poate seta o temperatură mai mare.

Termostatul pentru cameră funcționează pe baza unor senzori termici care măsoară temperatura din încăpere, o compară cu cea setată de tine pe termostat și când detectează o scădere a temperaturii va trimite un semnal centralei care va porni. Când se atinge temperatura setată pe termostat, acesta trimite un nou semnal centralei și aceasta se va opri.

Tipuri de termostat ambient pentru locuință

Veți găsi o mare varietate de termostate de la diferiți producători. Principiile de funcționare sunt diferite de la unele la altele. Iată principalele tipuri și cum alegi un termostat pentru cameră.

Termostat mecanic.

Acest tip de termostat  permite reglare temperaturii din locuință prin apăsarea unor butoane cu care se poate crește sau scade valoarea temperaturii. Acesta nu are posibilitatea de programare, ce poate fi un avantaj pentru cei care vor să controleze totul manual. Nu poate fi acționat de la distanță și este mai ușor de utilizat pentru persoanele în vârstă.

Termostat electronic cu fir.

Acest tip de termostat permite setarea temperaturii optime din locuință, cât și programarea unei schimbări de temperatură. Un termostat electronic sau digital poate fi programat pe ore sau zile și asigură un confort termic sporit în locuință. Acest tip de termostat  este conectat la centrală cu ajutorul unui fir, prin intermediul căruia se trimit semnale de pornire/ oprire către centrală în funcție de temperatura din locuință.

Termostatul electronic cu fir asigură o mai bună comunicare cu centrala, dar are și unele dezavantaje în ceea ce privește dispunerea firului prin locuință.

Termostat electronic Wireless

Acest tip de termostat oferă o mai mare libertate. Poate fi montat oriunde, iar conexiunea cu centrala se face prin semnale de radiofrecvență. Și acestea pot fi programate pe intervale de ore și zile pe diferite temperaturi în funcție de necesități. Poate să prezinte un dezavantaj dacă este poziționat greșit și este obstrucționat contactul radio cu centrala.

Termostat Smart Honeywell Lyric T6R
Termostat Smart Honeywell Lyric T6R – termostat ambient pentru locuință

Termostat Smart – termostat ambient pentru locuință

Acesta este un termostat inteligent care poate fi controlat de la distanță de pe telefon, tabletă sau orice dispozitiv conectat la internet. Un termostat smart pentru cameră oferă multiple avantaje.

Pe lângă faptul că poți seta de oriunde temperatura necesară în locuință, poți reduce considerabil factura la energie prin eliminarea consumului inutil. La fel ca și termostatele electronice și acestea permit multiple programări și setări.

Avantaje pentru termostat ambient pentru locuință

Sunt foarte ușor de folosit, au o interfață foarte facilă și intuitivă. Termostatele smart – termostat ambient  poate fi utilizat deopotrivă prin interfața tactilă sau aplicația de pe telefon. Poți verifica și compatibilitatea cu Alexa/Google Home, pentru operarea prin comenzi vocale – sunt detalii menționate de către fiecare producător. Aceste termostate smart au multiple funcții de utilizare. Unele au funcția de a vedea în timp real consumul centralei.

Această funcție te poate ajuta să gestionezi cât mai eficient consumul. Unele au capacitatea de a-ți învăța și programul bazat pe rutina zilnică și pe setările din trecut. Te poate detecta când ești aproape de locuință și poate ajusta temperatura ambientală la temperatura potrivită pentru tine. Pot închide complet sistemul de încălzire atunci când simt o sursă de aer foarte rece o perioadă de timp (de exemplu dacă ai uitat geamul deschis). Poate fi setat pe diferite zone din locuință și poate permite încălzirea doar anumitor camere iar altele nu.

Cum alegi un termostat ambient pentru locuință

  1. În funcție de necesități. Asigură-te că termostatul este compatibil cu centrala.
  2. În funcție de stilul de viață. Dacă pleci frecvent de acasă și ai un program neregulat un termostat inteligent te ajută foarte mult să economisești la factură. Dacă ai un program fix sau nu prea pleci de acasă un termostat electronic poate fi o alegere bună.
  3. În funcție de sistemul de încălzire. Dacă ai deja montat un sistem de încălzire trebuie să vezi dacă termostatul este compatibil cu sistemul tău. Uneori ca să poți instala un termostat mai performat mai trebuie făcute niște automatizări și la sistemul de încălzire.
  4. În funcție de buget. Este de la sine înțeles că un termostat inteligent este mai scump decât un termostat normal. Cu cât oferă mai multe avantaje cu atât este mai scump. Asigură-te că merită investiția și că aceste funcții ale termostatului îți sunt necesare.

Sperăm că aceste informații te-au lămurit cum alegi un termostat pentru cameră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avem nevoie de acceptul tău privind politicile noastre de confidențialitate. Multumim!